За Блога

Най-добрите филми Ви чакат, за да ги гледате. За да разберете кои са те, четете тук и бъдете информирани !

Не пропускай новите филми

Въведете email за най-интересното:

вторник, септември 04, 2007

84 филма на фестивал за късометражно кино в Балчик


Осемдесет и четири филма, избрани между 1630 от 62 държави, са в международната конкурсна програма на Петия международен фестивал за късометражно кино "В Двореца" - Балчик, от 9 до 15 септември.

Те ще се състезават в 4 категории - игрално, документално и експериментално кино и анимация. До българската конкурсна програма са допуснати 41 заглавия от 142 кандидатствали, съобщиха организаторите. Най-много филми са получени от България, Великобритания и Германия.

Най-късият филм е "Муха" (Испания, 60 сек.), най-дългият - "Алтернатива на любовта" (Германия, 31 мин.). Бари Хенсън, Файсал Куреши и Матиаз Иванисим са в журито на конкурсната програма - международна, българска и телевизионна.

В образователната програма на фестивала ще има лекции, семинари, дискусии върху представените филми и уъркшопи, които ще водят специалните гости на кинофорума - "Просто спри и снимай" под ръководството на Ранди Так (Кодак) и "Звуков дизайн" на Юлия (Леа) Пишка и Ирина Артамонова.Благодарение на спомосъществувателите на фестивала всички прожекции от конкурсната и паралелната програма са безплатни за желаещите да ги видят. Записването за участие в двете филмови предизвикателства също е свободно - 48-часовото е заснемане и монтиране на късометражен филм за 48 часа, а 24 -часовото предизвикателство - за създаване на реклама със социална тематика за едно денонощие.

Най-добрите работи ще бъдат представени на специални следващи събития и на всички фестивали, с които "В Двореца" поддържа партньорски отношения и обменя продукция. Фестивалът се организира от студенти с подкрепата на Министерството на културата, Държавния културен институт - Културен център "Двореца", община Балчик, БТК - за тебе е, Гьоте-институт - София.

Организаторите ще дадат повече информация за кинофорума на пресконференция утре от 11.00 ч. в "Червената къща". Ще бъдат показани и телевизионни реклами на социална тема, произведени от участници във фестивала през 2006 г. БТА

Първия Български Бутон за споделяне Stumble Upon Toolbar